Ücretsiz öngörüşme için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Randevu alın

Blog

Hastalıklarda Beslenme

Glutensiz Yaşam Biçimi: Çölyak Hastalığı

Glutensiz Yaşam Biçimi: Çölyak Hastalığı

Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz gluten, kökeni İngilizceye dayanan, yapıştırıcı, birleştirici anlamına gelen bir proteindir. Başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf ve bunların unlarından elde edilen tüm besinlerde bulunur. Bu tür besinlerde fırında pişirme, kabartma özelliğinden dolayı önem arz etmektedir. Bireylerde genetik yapı sonucu gluten hassasiyeti oluşabilmekte ve çölyak hastalığı görülebilmektedir.


Çölyak hastalığı, bireyin glutenin bir parçası olan gliadine intoleransı ile ortaya çıkar. Gliadini hidrolize eden bir enzimin ince bağırsak mukozasında eksikliğiyle görülür. İnce bağırsaktan sindirilemeyen gliadin, ince bağırsakta birikerek toksik etki yapar. Bireyde kendini bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik, ishal şeklinde gösterir. Semptomlar genellikle çocukluk çağlarında ortaya çıkmaktadır. İleri dönemlerde hastalarda anemi, otoimmün hastalıklar, osteoporoz, bağırsak lenfoması görülebilir.
Yapılan son araştırmalara göre dünya genelinde yüz kişiden birinde bu bozukluğun meydana geldiği bildirilmektedir. Diğer taraftan, gluten intoleransı dünya genelinde en yaygın intolerans çeşidi kabul edilir.


Çölyak hastalığının temel tedavisi yaşam boyu glutensiz beslenme şeklidir. Çölyak hastalarının yaşam boyunca glutensiz diyetlere kesinlikle uymaları gerekmektedir. Aksi takdirde glutene maruz kalındığında hastalık tekrar aktifleşecek ve semptomları tekrar kendini gösterecektir. Glutensiz beslenen hastalarda semptomların önemli derecede azaldığı ve yaşam kalitelerinin iyileştiği bildirilmiştir. Bazı hastalarda gluten intoleransına ek olarak laktoz intoleransı da gelişebilmektedir. Laktoz intoleransı görülen hastalarda süt ve süt ürünleri gibi laktoz içeren besinlerin de diyetten çıkarılması gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda çölyak hastalığına sahip bireylerde yulaf tüketiminin diğer gluten içeren gıdalara göre daha az etki ettiği gösterilmiştir.


Gluten İçeren Gıdalar:

  • Buğday
  • Arpa
  • Çavdar
  • Yulaf


Bu besinlerin unları ile yapılan her türlü besin (ekmek, makarna vs) diyetten çıkarılmalıdır. Hastalar pirinç, baklagiller, sebze, meyve, et ve et ürünleri, mısır, gluteni ayrılmış buğday nişastası ve meyveleri günlük diyetlerinde rahatlıkla kullanabilirler. Hastalarda vitamin ve mineral eksikliği sıklıkla görülebilmektedir. Bu durumlarda doktor ve diyetisyen takibinde takviye kullanılması gerekebilir.
Ek olarak, gluten hassasiyeti olmayan kişilerin günlük hayatlarında glutensiz diyet uygulamalarının sağlığa olumlu ek bir katkısı olmadığı bildirilmektedir.


Sonuç olarak; gluten hassasiyeti yaşan bireylerde ve çölyak hastalarında gluten içeren buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bunlarla yapılan her besin diyetten çıkarılarak bireyin beslenmesi günlük besin ve enerji ihtiyacına göre düzenlenmelidir. Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti yaşayan bireylerde düzenli bir tıbbi beslenme tedavisinin hayat kalitesini arttırdığı bildirilmektedir.

Yorum Yaz

Danışan Hikayeleri

Esma Hanımla diyet sürecim gerçekten tok karınla ve çok keyifli geçti. Geçici bir diyettense öğünlerimi dengelemeyi ve bu dengeyi korumayı öğrendim. Bu benim için çok önemli bir kazanım oldu. Uygulanabilir ve sürdürülebilir listeleri için kendisine minnettarım.

Melike Hanım, Amerika
Melike Hanım, Amerika

Digibus ailesi olarak yaklaşık 1 yıldır Esma Hanım’dan kurumsal beslenme danışmanlığı alıyoruz. Şirketimizin yemek menüleri kendisi tarafından hazırlanıyor. Ayrıca her ay beslenme konusunda seminerler düzenliyor. Bireysel danışmanlık isteyen çalışanlarımıza bu konuda yardımcı oluyor. Kendisinden memnunuz. Kurumsal danışmanlık almak isteyen firmalara öneririz.

Digibus, İstanbul
Digibus, İstanbul

Riskli gebelik sürecimde, bebeğim ve kendim için güvenilir birinin desteğine ihtiyacım vardı. Amacım hem kilo kontrolü sağlamak hem de bana ve bebeğimin ihtiyaçlarına uygun bir beslenme planı takip etmekti. Esma hanım, gebeliğin dalgalı duygu durumlarını ve fiziksel zorlanmalarını hesaba katarak benimle hassas bir şekilde ilgilendi ve bu süreci tamamlamama yardımcı oldu. Sonunda bebeğimi sağlıkla kucağıma almak nasip oldu ve bunda diyetisyenimin de önemli bir payı olduğunu düşünüyorum.

Elif Hanım, İstanbul
Elif Hanım, İstanbul

Esma Hanim size men tewekürmü bildirmek isteyirem. Sizden çok memnun kaldım. Sizin yazdığınız beslenmeden sonra çocukta çoxlu ireleyiw oldu hem karaciğer deyerlerinde hem yemek konusunda çok deyiwikler oldu. Kan şekerinde düzelmeler oldu daha kan şekeri düšük olmuyor. Bende bilincli oldum, yemek konusunda çok faydalandim. Ne yaxsi ki sizi tanidim bunan sonraki illerdede benim seçimim siz olacaqsiniz. Her wey üçün tewekurler.

Ellada Hanım, Azerbaycan
Ellada Hanım, Azerbaycan

7 yaşında, hızla kilo alan kızım için diyetisyen Esma hanım ile görüşmeye başladık. Kendisi kızımla çok güzel bir iletişim kurdu. Yanlış beslenmenin ne olduğunu, nasıl beslenmesi
gerektiğini sabırla öğretti. Kısa sürede güzel sonuçlar elde ettik. Artık neyi ne kadar yemesi gerektiğini biz söylemeden biliyor ve ona göre davranıyor. Bu süreçte her daim yanımızda
olduğu için kendisine teşekkür ederiz.

Ayşe Hanım, İstanbul
Ayşe Hanım, İstanbul

Merhaba ben Derya. Metabolik bir rahatsızlık olan Glikojen Depo Tip-3 hastası Elzem’in annesiyim. Elzem yaklaşık 5.5 aylıkken Glikojen Depo Tip-3 tanısı konuldu. Gün içinde iki
saatte bir beslenmesi ve günlük kan şekeri takibi yapılması geren bir döneme girdik. Tabii ki sıkı bir diyete başlanacaktı. Ne yemesi gerektiği konusunda kafamız epey karışmıştı.
İnternetteki bilgi kirliliğini bırakıp profesyonel bir destek almaya karar verdik. Bu arada GSD ailesi vasıtası ile Esma hanımla tanıştık. Görüşmelerimizin ilk haftalarında önyargılarımızın
çoğunun kırıldığını gözlemledik. Esma hanımın öneri ve alternatif çözümleri yavaş yavaş sonuç vermeye başladı. Seanslarımız başladıktan birkaç ay sonra yüksek karaciğer değerlerimizin ilk defa düştüğünü gözlemledik. Kan değerlerimizde de düzelmeler vardı. Daha sonrasındaki doktor kontrollerimizde karaciğerimizin küçülmeye başladığını gördük. O andaki mutluluğumu tarif bile edemem. Tabi ki yolun daha başındayız ve sürekliliğin sağlanması gereken bir süreçteyiz. Yine de ufak ufak düzelmelerin olması bizim açımızdan çok sevindirici. Profesyonel desteğin önemini bu dönemde anlıyorsunuz. İyi ki Esma hanımla yollarımız kesişmiş. Kendisine sonsuz teşekkürler.

Derya Hanım, Tokat
Derya Hanım, Tokat

Uzun bir süredir diyet yapmayı düşünüyordum. Kendime tarih olarak Temmuz ayını belirlemiştim. Esma hanımla bir kaç ay öncesinden konuştuk lakin eşimin yaptığı diyet benim gözümü korkutmuştu. Ancak kişiye özel beslenme planı ile Esma hanım bu korkularımı yenmemi sağladı. 6 hafta içerisinde aç kalmadan sağlıklı beslenerek 9 kilo verdim. Kendisi ile çalışmaya devam ederek hedefime ulaşmayı düşünüyorum. Teşekkürler Esma hanım.

Mehmet Niyazi Bey, İstanbul
Mehmet Niyazi Bey, İstanbul

Yıllardır deneyimlediğim çeşitli diyetlerden, sürekli kilo alıp vermelerden sonra Esma hanım ile tanışma fırsatım oldu. Metabolizma olarak sıkıntılı bir yapıya sahibim ama Esma hanımın
çabaları, en önemlisi güler yüzü ve motivasyonu sayesinde bir buçuk ay içerisinde metabolizma sorunumuzu yenmeye ve kilo vermeye başladık. Aynı zamanda kan değerlerimde düşüklük, vücudumda aşırı şişkinlik ve safra kesesi problemim vardı. İlk olarak sağlıklı beslenme programımız ile vücudumdaki şişliklerden kurtulup kan değerlerimde iyileşme sağladık. Ardından safra kesesi ameliyatı için bir beslenme programı ile gayet başarılı ve kolay bir ameliyat süreci atlattım. Esma hanım ile başladığım bu zorlu yolda tam 20 kilo verdim ve vermeye devam edeceğim. Teşekkürler Esma hanım.

Seda Hanım, İstanbul
Seda Hanım, İstanbul

Yaklaşık sekiz senedir 60 kilogramın altına hiç düşmemiştim. Esma hanımla çok memnun kaldığım bir diyet süreci geçirdik. Dört haftalık bir diyet programı uyguladık. Birinci ayın sonunda tartıda -5 kg gördüm ve hic aç kalmadım. Sağlıklı bir beslenme programıyla mutlu bir şekilde kilo verdim. Bir ayda 64 kg ile başlayıp 59 ü gördüm ve inanılmaz mutlu oldum çünkü artık o kiloyu asla veremem, bana yapıştı gözüyle bakıyordum. Diyet sürecinden önce o kadar çok zayıflama çayı kullandım ki hepsinin boş olduğunu da anlamış oldum. Esma hanım güler yüzlü ve sizi motive eden bir diyetisyen. Herkese tavsiye edebileceğim tek kelimeyle işinde mükemmel birisi. Yolu hep açık olsun.

Burcu Hanım, İzmir
Burcu Hanım, İzmir