Bağırsak Mikrobiyatası Çeşitliliği İçin Çeşitli Diyet: Kevin Whelan Röportajı
Bağırsak sağlığını hangi diyet türü destekler? “Süper Yiyecekler” bağırsak mikrobiyatanıza iyi gelir mi? Sağlığınız için iyi olan besinler gezegenimiz için de iyi mi? Kevin Whelan, 9. Sağlıklı Dünya için Bağırsak Mikrobiyotası Zirvesi’ndeki bir röportajda bu soruları cevapladı.
Dünya Mikrobiyom Gününden iki hafta sonra, Madrid’de düzenlenen 9. Sağlıklı Dünya için Bağırsak Mikrobiyotası 2020 Zirvesi’nde King’s College London Beslenme Bilimi Departman Başkanı Profesör Kevin Whelan ile gerçekleştirilen yeni bir Gut Microbiota For Health video röportajını Türkçeye çevirdik.
Video Röportaj Çevirisi:
Bağırsak mikrobiyotamızı nasıl iyi durumda tutabiliriz? Moda olan süper yiyecekler bağırsak mikrobiyotamızı iyi durumda tutmamıza yardımcı olur mu?
– Süper gıda teriminden gerçekten nefret ediyorum. İlk olarak, diğer gıdaların süper olmadığı anlamına gelir oysa ki diyetimizde, sağlığımız için gerçekten harika olan bolca normal gıda var. Bolca meyve, sebze ve tam tahıllar da benim için süper gıdalar. İnsanların tek tek gıdaların süper olduğunu düşünmekten uzaklaşmalarını gerçekten isterim. Aynı zamanda bu, birçok farklı vitamin ve mineral, birçok farklı polifenol ve bol miktarda tam tahıl içeren, farklı renkte çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek anlamına geliyor. Zeytinyağı gibi yağlardan tekli doymamış yağlar gibi sağlıklı yağlar tüketmeli ve kırmızı et alımını azaltmalıyız. Ama sağlıklı olmak için kırmızı eti dışlamak zorunda değiliz.
Peki bağırsak sağlığını destekleyen bir diyet nasıl olmalı?
– Akdeniz diyetiyle beslenen insanların diğerlerine göre daha çeşitli mikrobiyoma sahip olduklarını gösteren pek çok çalışma yapılmıştır. Şimdi bu “Eğer şimdi gidip Akdeniz diyeti ile beslenmeye başlarsanız, mikrobiyomunuz değişecek.” dememden biraz farklı. Akdeniz diyetinin bazı bileşenlerinin mikrobiyomu değiştirdiğini biliyoruz. Örneğin belirli meyve, sebze ve tam tahılları tüketmek mikrobiyomunuzu değiştirecektir. Yani insanlara, akdeniz diyet stilini takip etmeyi, sigaradan uzak durmayı ve egzersiz yapmak gibi diğer sağlıklı yaşam tarzlarına sahip olmayı tavsiye ediyorum.
Bizim için sağlıklı olan gezegen için de sağlıklı mı?
– Gıdaların sadece kendi sağlığımızı nasıl etkilediğini değil aynı zamanda yaptığımız gıda seçimlerinin gezegenimizin sağlığını da nasıl etkilediğini düşünmeliyiz. Bu yüzden yiyecekleri seçerken sorumluluk hissetmeliyiz. Bir açıdan bu, sağlıklı limitler dahilinde geniş sera gazı emisyonu olan yiyecekleri azaltmak anlamına gelir. Aynı zamanda bulunduğun bölgedeki yerel besinlerle bitki bazlı beslenme, hem kendi beslenmen hem de gezegen için gerçekten harika olabilir. Dünyanın başkan bir yerinde üretilen ve tabağınıza ulaşmak için dünyanın başka bir yerine taşınması gereken besinler çevreyi iyi yönde etkilemiyor.
Röportajın orijinaline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Çeviri: Duygu Danışkan