Ücretsiz öngörüşme için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Randevu alın

Blog

Anne - Çocuk

Hamilelik ve Diyet: Gıda Bilgi Formu

<strong>Hamilelik ve Diyet: Gıda Bilgi Formu</strong>

Gebelik öncesi ve gebelik döneminde anne adayları hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı için sağlıklı beslenmelidir. Bu dönemde takip edilen yeterli ve dengeli bir beslenme planı, bebeğin büyüme ve gelişmesine katkı sağlarken hayata en sağlıklı şekilde başlamasına yardımcı olacaktır..

Bu yazı gebe kalmayı düşünen ve gebe kadınları beslenme pratikleri yönünden desteklemek için hazırlanmıştır. 

Hamilelik boyunca sağlıklı beslenme

Hamilelik döneminde genel sağlıklı beslenme kurallarına uymak gerekir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte günde 3 öğün, gerekirse iki veya üç ara öğün düzenli yemek yemek gerekir. İki öğün arası 12 saatten fazla tutulmamalıdır. Kahvaltı pratikleri olmayan kadınlar sabah güne küçük atıştırmalar tüketerek başlayabilir. 

Ana öğünler çeşitli yemek gruplarından oluşmalıdır. Eğer daha fazla enerjiye ihtiyacınız varsa, protein veya tam tahıllı karbonhidrat porsiyonunu arttırabilirsiniz.

Sıvılar (su, meyve çayları, süt gibi) hidrasyonunu korumak için önemlidir.

– Kişiden kişiye değişmekle birlikte günde 1900 ml (8 su bardağı) su tüketilmelidir.

– Eğer hastaysanız, hava çok sıcaksa veya egzersiz yaptıysanız daha fazla sıvı tüketmelisiniz.

Gıda Hijyeni Uygulamaları 

Bebek için risk faktörlerine bağlı olarak dikkat edilmesi gereken ya da kaçınılması gereken besinler;

Risk faktörüDikkat edilmesi gereken besinlerDikkat edilmesi gereken durumlar
SalmonellaÇiğ kabuklu deniz ürünleri  Çiğ veya az pişmiş etler Pastörize edilmemiş sütler  Çiğ veya az pişmiş yumurtaÇiğ etlere dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.  Çiğ gıdaları pişmiş gıdalardan ayrı olarak saklayın.  Pastörize süt ve yumurta ile yapılan işlenmiş dondurma güvenlidir. 
ListeriaBazı keçi peynirleri dahil yumuşak, olgunlaştırılmış peynirler Pastörize edilmemiş tüm süt ürünleri Açık satılan dondurmaPaket alınan ve pişirilip bekletilmiş hazır yiyeceklerin iyice ısıtılmış ve çok sıcak olmasına emin olun. Tütsülenmiş balıklarla bağlantılı bir listeria salgını nedeniyle, yalnızca tütsülenmiş balık ürünlerinden iyice pişirilmiş olanlardan yemelisiniz.
Cıva, dioksinler gibi kirleticilerKılıç balığı, köpek balığı ve marlin balığı
Tuna balığı tüketiminizi haftada dört orta boy kutu veya iki kalın dilim olarak kısıtlayınız.  Haftada iki defa somon, orkinos, sardalya gibi yağlı balıklar tüketilmeli.
Vitamin A
A vitamininden olan retinolü aşırı içeren multivitamin takviyeleri Karaciğer ve karaciğer ürünleri
Kafein
Yüksek kafein içeriği etiketine sahip gıdalarGünde 200mg’dan fazla kafein tüketilmemeli. Bir günde 2 kupa kahve, 1 kupa filtre kahve ya da 3 fincan çaydan fazla tüketim olmamalıdır. Kola, yüksek enerjili içecekler ve çikolata kafein içeren diğer gıdalardır.

Soğutulmuş yiyecekler doğru sıcaklıkta (5°C’nin altında) saklanmalıdır. Tarihi geçmiş yiyecekler tüketilmemelidir. Meyve ve sebzeler iyice yıkanmalıdır.

Hamilelikte Alkol

Birleşik Krallık yönergelerine göre hamilelik planlayan ve hamiler kadınlar için en güvenli seçenek alkolden uzak durmaktır. Alkol düşük riskini arttırabilir. Aynı zamanda bebekte zayıf büyüme, öğrenme ve davranışsal zorlukları içeren ‘Fetal Alkol Spektrum Bozukluğu’ olarak bilinen bir grup problemi tetikleyebilir. Eğer hamilelik döneminde alkol tüketimiyle ilgili endişeleriniz varsa doktor ve diyetisyeninizle konuşmalısınız.

Sigara içmek

Hamilelik sırasında veya öncesinde siz veya partneriniz sigara içmemelisiniz. Sigara içmek; erken doğuma, düşük doğum ağırlığına ve diğer uzun dönem sağlık problemlerine neden olarak bebeğe zarar verebilir. 

Fiziksel Aktivite

Eğer hamileyseniz günde en az 30 dakika orta yoğunlukta aktiviteyi hedeflemelisiniz. Eğer egzersiz yapmıyorsanız haftada 3 gün en fazla 15 dakika ile başlayabilir ve kademeli olarak 30 dakikaya çıkarabilirsiniz. Hamilelikten önce düzenli olarak egzersiz yapanların egzersize devam etmeleri sakıncalı değildir.

Sağlıklı İpuçları

1) Ana besin gruplarını içeren çeşitli besinler tüketilmelidir.

2) Her gün demir ve kalsiyum kaynakları tüketilmelidir.

3) Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği gibi düzenli öğünler yapılmalıdır. (Mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur.)

4) Günlük Folik Asit ve D vitamini takviyesi alınmalıdır.

5) Vegan beslenme gibi daha kısıtlayıcı beslenme tarzlarını benimseyenler için bazı besin  takviyeleri fayda sağlayabilir.

6) Eğer inek sütüne alternatif olarak bitkisel sütler tercih edilecekse kalsiyum ve iyot ile güçlendirilmiş olanlar tercih edilmelidir. 

7) Alkolden, sigaradan ve belirli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

8) Düzenli egzersiz yapılmalıdır.

9) Düşük kilolu ( BKI <18, 5kg/ M2) , fazla kilolu (BKI >25 kg/m2) ya da çoklu hamilelik yaşayanlar bu süreçte mutlaka bir diyetisyen desteği almalıdır.

Sıkça Sorulan Beslenme Soruları

İki kişilik yemeye ihtiyacım var mı?

Hayır. Tüketmeye ihtiyaç duyduğunuz miktar, hamileliğe başladığınız beden kitle indeksinize (BKI) bağlıdır. Sağlıklı BKI aralığında ortalama bir yetişkinin hamileliğin başında günde yaklaşık 1900 kkal’a ihtiyacı varken enerji ihtiyacı 6. Aydan itibaren 200 kkal kadar yükselecektir.

Beslenme ihtiyaçlarımı karşıladığımı nasıl anlarım?

Sağlıklı ve çeşitli bir diyete odaklandığınızda, bebeğinizin optimum doğum ağırlığında doğması için vücudunuz doğal olarak yeterli kiloyu alacaktır.  Bu durum bebeklerin iyi bir şekilde büyümeye ve gelişmeye devam etmesi için önemlidir.

Hamilelik boyunca kilo alımı konusunda bir rehbere ihtiyaç duyuyorsanız, ABD Tıp Enstitüsü’nden alınan aşağıdaki tablo rehber olarak takip edilebilir. Eğer kilonuz hakkında endişeliyseniz bir diyetisyenle görüşmelisiniz.

Hamileliğin başlangıcında BKİHamilelikte kilo alma rehberiİkinci ve üçüncü trimesterlarda ortalama haftalık kilo alma oranı
18.5 dan küçük12.5-18kg0.5kg/hafta
18.5-24.911.5-16kg0.4 kg/hafta
25-29.97-11.5kg0.3 kg/hafta
30 ve üzeri5-9kg 0.2 kg/hafta

Daha yüksek enerji alımını ne zaman düşünmen gerekir?

Düşük kiloluysanız veya hamilelik boyunca fiziksel olarak çok fazla aktifseniz enerji gereksinimleriniz; hamilelik, fetüsün gelişimi ve emzirme için rezerv oluşturma ihtiyaçlarınızı karşılamak için artacaktır. Enerji artış miktarının bireysel olarak değerlendirilmesi gerekir. Eğer yeterince kilo alamıyorsanız bir diyetisyenle görüşün.

Ek besin takviyeleri almalı mıyım?

Evet. Hamilelik boyunca folik asit ve D vitamini gibi takviyelere ihtiyaç duyulur. Vejetaryen veya bitki bazlı diyet tüketenlerin ek olarak iyot, omega-3 yağ asitleri ve B12 vitamin takviyesi almaları gerekebilir.

Folik asit, bebeğinizin nöral tüp defekti (NTD) geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olur. Hamilelik planlanmasından (doğum kontrolü bıraktığınız andan itibaren) hamileliğinizin 12. haftasına kadar her gün folik asit takviyesi almalısınız. NTD’li bir bebeğe sahip olma riskiniz artıyorsa, daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.

Bazı insanlar daha yüksek dozda folik asit alıyor. Neden?

Eğer bebeğinizin NTD riski normalden daha yüksek ise daha fazla folik aside ihtiyacınız olacaktır. Aşağıdaki durumlarda doz artışı yapmanız önerilebilir: 

  • NTD’den etkilenen bir hamilelik geçmişiniz varsa
  • Sizin veya eşinizin NTD’si varsa
  • Epilepsi için belirli ilaçlar alıyorsanız
  • Çölyak hastalığınız veya diyabetiniz varsa
  • BKI değeriniz 30 veya daha fazla ise 
  • orak hücreli anemi hastasıysanız
  • Daha yüksek doza ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz. 

Ayrıca folattan zengin besinleri (yeşil sebzeler, güçlendirilmiş ekmek ve kahvaltılık gevrekler) diyetinize dahil etmek faydalı olacaktır.

D Vitamini: D vitamini Kalsiyum emilimine yardımcı olur ve kemik sağlığı için çok önemlidir. Vücutta çok az bulunması bebeğinizde raşitizme neden olabilir. Hamilelik boyunca ve emzirme döneminde her gün D vitamini takviyesi alınmalıdır. Yüksek risk altındaki gruplar (artan cilt pigmentasyonu olan, güneş ışığına daha az maruz kalan veya obez bireyler) için daha yüksek dozda D vitamini gerekebilir. Ancak bunu desteklemek için daha fazla kanıt gereklidir.

İyot: Hamilelik planlıyorsanız, hamileyseniz ya da emziriyorsanız iyot gereksiniminiz yükselecektir. Balık, süt ve süt ürünleri gibi besin kaynakları ile iyot gereksinimi etkili bir şekilde karşılanabilmektedir. Vegan beslenme tarzına sahipseniz veya sınırlı besin alımınız varsa günlük takviye alımı tavsiye edilir. İyot ihtiyacınızda tartışma yaratacak önceden var olan tiroid koşullarınız için doktorunuzla veya diyetisyenle konuşmalısınız.

Multivitamin: Doğum öncesi multivitamin alıyorsanız, bebeğiniz ve sizin için zararlı olabilecek vitamin ve minerallerin yalnızca önerilen dozunu aldığınızdan emin olmalısınız. Hamileyken A vitamini (retinol) içeren vitamin takviyeleri kullanmamalısınız çünkü yüksek seviye A vitamini bebeğinize zarar verebilir.

Hamilelik sırasında olası yan etkiler nasıl önlenir?

Konstipasyon (kabızlık): kepekli ekmek, meyve ve sebze yemek, bolca su içmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak.

Hasta hissetmek: Az ve sık yemek yardımcı olabilir. Az ve sık su içerek dehidrasyonu önleyebilirsiniz. Zencefilden zengin yiyecek ve içecekler ve kuru krakerler kabızlığa ayrıca  yardımcı olabilir. Gebelerin %90’ında mide bulantısı ve hastalık hissi 20 haftaya kadar çözülür.

Mide ekşimesi ve hazımsızlık: Daha az düzenli öğünler ve atıştırmalıklar tüketebilirsiniz. Kafein, yağ, kızarmış besinler ve baharatlı yiyecekleri azaltmalısınız.

Bu yazı İngiliz Diyetisyenler Derneği’nden alınarak Türkçe’ye uyarlanmıştır.

Yazının orijinaline https://www.bda.uk.com/resource/pregnancy-diet.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Çeviri: Duygu Danışkan

Yorum Yaz

Danışan Hikayeleri

Esma Hanımla diyet sürecim gerçekten tok karınla ve çok keyifli geçti. Geçici bir diyettense öğünlerimi dengelemeyi ve bu dengeyi korumayı öğrendim. Bu benim için çok önemli bir kazanım oldu. Uygulanabilir ve sürdürülebilir listeleri için kendisine minnettarım.

Melike Hanım, Amerika
Melike Hanım, Amerika

Digibus ailesi olarak yaklaşık 1 yıldır Esma Hanım’dan kurumsal beslenme danışmanlığı alıyoruz. Şirketimizin yemek menüleri kendisi tarafından hazırlanıyor. Ayrıca her ay beslenme konusunda seminerler düzenliyor. Bireysel danışmanlık isteyen çalışanlarımıza bu konuda yardımcı oluyor. Kendisinden memnunuz. Kurumsal danışmanlık almak isteyen firmalara öneririz.

Digibus, İstanbul
Digibus, İstanbul

Riskli gebelik sürecimde, bebeğim ve kendim için güvenilir birinin desteğine ihtiyacım vardı. Amacım hem kilo kontrolü sağlamak hem de bana ve bebeğimin ihtiyaçlarına uygun bir beslenme planı takip etmekti. Esma hanım, gebeliğin dalgalı duygu durumlarını ve fiziksel zorlanmalarını hesaba katarak benimle hassas bir şekilde ilgilendi ve bu süreci tamamlamama yardımcı oldu. Sonunda bebeğimi sağlıkla kucağıma almak nasip oldu ve bunda diyetisyenimin de önemli bir payı olduğunu düşünüyorum.

Elif Hanım, İstanbul
Elif Hanım, İstanbul

Esma Hanim size men tewekürmü bildirmek isteyirem. Sizden çok memnun kaldım. Sizin yazdığınız beslenmeden sonra çocukta çoxlu ireleyiw oldu hem karaciğer deyerlerinde hem yemek konusunda çok deyiwikler oldu. Kan şekerinde düzelmeler oldu daha kan şekeri düšük olmuyor. Bende bilincli oldum, yemek konusunda çok faydalandim. Ne yaxsi ki sizi tanidim bunan sonraki illerdede benim seçimim siz olacaqsiniz. Her wey üçün tewekurler.

Ellada Hanım, Azerbaycan
Ellada Hanım, Azerbaycan

7 yaşında, hızla kilo alan kızım için diyetisyen Esma hanım ile görüşmeye başladık. Kendisi kızımla çok güzel bir iletişim kurdu. Yanlış beslenmenin ne olduğunu, nasıl beslenmesi
gerektiğini sabırla öğretti. Kısa sürede güzel sonuçlar elde ettik. Artık neyi ne kadar yemesi gerektiğini biz söylemeden biliyor ve ona göre davranıyor. Bu süreçte her daim yanımızda
olduğu için kendisine teşekkür ederiz.

Ayşe Hanım, İstanbul
Ayşe Hanım, İstanbul

Merhaba ben Derya. Metabolik bir rahatsızlık olan Glikojen Depo Tip-3 hastası Elzem’in annesiyim. Elzem yaklaşık 5.5 aylıkken Glikojen Depo Tip-3 tanısı konuldu. Gün içinde iki
saatte bir beslenmesi ve günlük kan şekeri takibi yapılması geren bir döneme girdik. Tabii ki sıkı bir diyete başlanacaktı. Ne yemesi gerektiği konusunda kafamız epey karışmıştı.
İnternetteki bilgi kirliliğini bırakıp profesyonel bir destek almaya karar verdik. Bu arada GSD ailesi vasıtası ile Esma hanımla tanıştık. Görüşmelerimizin ilk haftalarında önyargılarımızın
çoğunun kırıldığını gözlemledik. Esma hanımın öneri ve alternatif çözümleri yavaş yavaş sonuç vermeye başladı. Seanslarımız başladıktan birkaç ay sonra yüksek karaciğer değerlerimizin ilk defa düştüğünü gözlemledik. Kan değerlerimizde de düzelmeler vardı. Daha sonrasındaki doktor kontrollerimizde karaciğerimizin küçülmeye başladığını gördük. O andaki mutluluğumu tarif bile edemem. Tabi ki yolun daha başındayız ve sürekliliğin sağlanması gereken bir süreçteyiz. Yine de ufak ufak düzelmelerin olması bizim açımızdan çok sevindirici. Profesyonel desteğin önemini bu dönemde anlıyorsunuz. İyi ki Esma hanımla yollarımız kesişmiş. Kendisine sonsuz teşekkürler.

Derya Hanım, Tokat
Derya Hanım, Tokat

Uzun bir süredir diyet yapmayı düşünüyordum. Kendime tarih olarak Temmuz ayını belirlemiştim. Esma hanımla bir kaç ay öncesinden konuştuk lakin eşimin yaptığı diyet benim gözümü korkutmuştu. Ancak kişiye özel beslenme planı ile Esma hanım bu korkularımı yenmemi sağladı. 6 hafta içerisinde aç kalmadan sağlıklı beslenerek 9 kilo verdim. Kendisi ile çalışmaya devam ederek hedefime ulaşmayı düşünüyorum. Teşekkürler Esma hanım.

Mehmet Niyazi Bey, İstanbul
Mehmet Niyazi Bey, İstanbul

Yıllardır deneyimlediğim çeşitli diyetlerden, sürekli kilo alıp vermelerden sonra Esma hanım ile tanışma fırsatım oldu. Metabolizma olarak sıkıntılı bir yapıya sahibim ama Esma hanımın
çabaları, en önemlisi güler yüzü ve motivasyonu sayesinde bir buçuk ay içerisinde metabolizma sorunumuzu yenmeye ve kilo vermeye başladık. Aynı zamanda kan değerlerimde düşüklük, vücudumda aşırı şişkinlik ve safra kesesi problemim vardı. İlk olarak sağlıklı beslenme programımız ile vücudumdaki şişliklerden kurtulup kan değerlerimde iyileşme sağladık. Ardından safra kesesi ameliyatı için bir beslenme programı ile gayet başarılı ve kolay bir ameliyat süreci atlattım. Esma hanım ile başladığım bu zorlu yolda tam 20 kilo verdim ve vermeye devam edeceğim. Teşekkürler Esma hanım.

Seda Hanım, İstanbul
Seda Hanım, İstanbul

Yaklaşık sekiz senedir 60 kilogramın altına hiç düşmemiştim. Esma hanımla çok memnun kaldığım bir diyet süreci geçirdik. Dört haftalık bir diyet programı uyguladık. Birinci ayın sonunda tartıda -5 kg gördüm ve hic aç kalmadım. Sağlıklı bir beslenme programıyla mutlu bir şekilde kilo verdim. Bir ayda 64 kg ile başlayıp 59 ü gördüm ve inanılmaz mutlu oldum çünkü artık o kiloyu asla veremem, bana yapıştı gözüyle bakıyordum. Diyet sürecinden önce o kadar çok zayıflama çayı kullandım ki hepsinin boş olduğunu da anlamış oldum. Esma hanım güler yüzlü ve sizi motive eden bir diyetisyen. Herkese tavsiye edebileceğim tek kelimeyle işinde mükemmel birisi. Yolu hep açık olsun.

Burcu Hanım, İzmir
Burcu Hanım, İzmir