Ücretsiz öngörüşme için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Randevu alın

Blog

Çeviri Metabolizma

Glikojen Depo Hastalıkları Tip 1 – Florida Üniversitesi Genel Beslenme Klavuzu

Glikojen Depo Hastalıkları Tip 1 – Florida Üniversitesi Genel Beslenme Klavuzu

Glikojen Depo Hastalıkları Tip 1 (GSDI) karaciğerin genetik bir metabolik bozukluğudur. GSD 1, karaciğerin glikojeni glikoza parçalayamamasına sebep olur ve vücut, glikojeni ana yakıt kayağı olarak kullanır. Glikojen vücutta depolanan bir şeker formudur. Glikojenin parçalanmamasının bir sonucu olarak GSD’li hastalar açlık dönemlerinde (yemekler arasında) düşük kan şekeri (hipoglisemi) riski altındadır. 

Aşağıda GSD 1’ e sahip hastalar için hazırlanmış bir beslenme kılavuzu yer almaktadır. 

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar kompleks karbonhidratlar ve basit şekerler olmak üzere iki grupta sınıflandırılır. Kompleks karbonhidratların sindirimi basit şekerlerden daha uzun sürer ve ekmekler, tahıllar, pirinç, makarna, fasulye, nohut, barbunya gibi besinleri içerir. Uygun kan şekeri seviyesini korumak için her öğün mısır nişastası ve kompleks karbonhidratlar tüketmek önemlidir. Ancak kompleks karbonhidratlar ilave şeker, kuru meyve ve bal içeriyorsa tüketiminden kaçınılmalıdır. Düşük şeker içeriğine sahip seçenekleri bulabilmek için paketlerdeki besin etiketlerini okumak önemlidir. (Öğün başına 5 gramdan az olması tercih edilir.)

Basit Şekerler:

Glikoz, galaktoz , laktoz (glikoz+galaktoz), fruktoz ve sukroz (glikoz+früktoz).

Glikojen gepo hastası bir kişinin galaktoz ve fruktozu glukoza dönüştüren enzimi hatalıdır. Bu, glikozun vücut tarafından hemen kullanabileceği ancak fruktoz veya galaktoz içeren şekerin vücut tarafından kullanılamayacağı anlamına gelir. Dolayısıyla galaktoz ve fruktoz vücutta istenmeyen glikojen depolarına, yüksek miktarlarda vücuda zararlı olacak asitlere (laktik asit, yağ asileri, ürik asit) dönüştürülür. 

Çalışma ekibinin önerdiği diyette, çeşitliliği arttırmak ve beslenmeyi iyileştirmek için az miktarda galaktoz ve fruktoz tüketilebilir. Ancak öğün başına fruktoz ve galaktozun toplam miktarı 2,5 gramdan az olmalıdır.

Tablo 1.GSD 1 diyeti için izin verilen ve izin verilmeyen şekerlerin listesi.

İzin verilen Şekerlerİzin Verilmeyen Şekerler
GlukozAgave Şurubu
DekstrozFruktoz (meyvede bulunan doğal şeker), sükrozun bileşeni
DekstrinGalaktoz (laktozun bileşeni), laktoz (sütte bulunan şeker)
MaltozBal
MaltodekstrinYüksek fruktozlu mısır şurubu
Mısır şurubuEsmer şeker
Aspartamİnvert şeker
Asesülfam KPudra şekeri, şekerleme
SakkarinAkçaağaç şurubu
SteviaPekmez
SukralozHam şeker
TruviaSorgum pekmezi
Arpa ŞurubuSorbitol (şeker alkolü)
Kahverengi Pirinç ŞurubuŞeker pancarı
Tapyoka ŞurubuSukroz
Mannitol, izomalt (şeker alkolü) 
Ksilitol (şeker alkolü) 

Gıdalar ve İçerdikleri Şeker Türleri

Meyve

Birçok meyve önemli miktarda fruktoz bulundurur ve bunlardan kaçınılmalıdır. Tüketildiğinde çok az miktarda tüketilmeli ve galaktoz bulunduran bir besinle aynı öğünde tüketilmemelidir.

Sebze

Çoğu sebze düşük kalorili ve düşük şekerlidir. Domates soslarının tüketimi içerdiği fruktoz sebebiyle öğün başına ¼ fincanı aşmamalıdır. (Domates meyve grubunda yer alır.) Sebzeler vücut için gerekli olan birçok besin ögesini içerir. Hepimizin ihtiyaç duyduğu ve GSD 1’li hastaların da diyetlerine dahil edilmesi gereken vitaminleri sağlar.

Süt ve  Süt Ürünleri

GSD hastaları mümkün olduğunca süt ürünlerinden uzak durmalıdır. Eğer süt olması gerekiyorsa, tüketimi 60 ml veya daha az ile sınırlandırılmalıdır. Soya sütü, pirinç sütü ile uygun şekilde zenginleştirilmiş inek sütü tüketilebilir. Ancak soya sütündeki şeker miktarının ne kadar bulunduğunun bilinmesi önemlidir. Bazı ‘sade’ soya sütleri bile eklenmiş şeker içerir. Bunlar GDS’li hastalar için uygun değildir. 

Süt ve süt ürünlerinin sınırlı tüketimi sonucu olarak kalsiyum ve D vitamini eksikliğinin ortaya çıkması muhtemeldir.

Et

Sade et yemeklerinin çoğunda şeker düşüktür. Tatlı soslarda pişirilmiş etlerden uzak durulmalıdır. Etleri az yağlı yöntemlerle pişirmek (ızgara, buharda pişirme, yağsız kızartma) gerekmektedir.

Yağ

Diyet yağları toplam günlük enerjinin %20-30’u ile sınırlandırılmalıdır. Tekli doymamış, çoklu doymamış ve doymuş yağlar arasında eşit dağılımlı olmalıdır. Kolesterol <300 mg/gün ile sınırlı olmalıdır. En az haftada iki kez balık tüketilmeli, özellikle yağlı olanlar tercih edilmelidir. Çocuğunuzun bu değerleri karşılayıp karşılamadığını öğrenmek için diyetisyeninize danışmalısınız.

İçecekler 

Fruktoz, laktoz veya sukroz içeren içeceklerden kaçınılmalıdır. Daha çok şekersiz, tatlandırılmamış içecekler tercih edilmelidir.

Atıştırmalıklar

Atıştırmalıkların çoğu ilave şeker içerebilir bu sebeple besin etiketi okumak çok önemlidir.

Mısır Nişastası Kılavuzu

Pişmemiş Mısır Nişastası

Ham, pişmemiş mısır nişastası sabit glikoz sağlayan bir nişastadır. Diğer kompleks karbonhidratlara göre daha yavaş sindirilir. Tüketildiğinde gün ve gece boyunca kan şekeri seviyelerinin normal aralıkta korunmasına yardımcı olabilir. Mısır nişastası genellikle bireyin günlük enerjisinin %30-45’ini sağlar. Mısır nişastasının miktarı tıbbi beslenme tedavisine göre özel olarak planlanmaktadır.

Mısır nişastasını karıştırmak için yönergeler

  1. Miktar ölçmek için temiz ve kuru bir kap kullanın. 
  2. Öngördüğünüz mısır nişastası miktarını kabın içinde ölçün. Nişastanın miktarı tahmin edilmemeli, ölçülmelidir. Ölçüm olarak çorba kaşığı yeterince hassas değildir.
  3. Kaba su veya şekersiz bir içecek ekleyin. 
  4. Kabı bir kapakla örtün ve mısır nişastası çözelti içinde çözülene kadar iyice çalkalayın. 

Mısır Nişastası Hakkında Önemli Notlar

  • Mısır nişastası tüketilmeden önce sıvı ile karıştırılmalıdır.
  • Isıtma/ pişirme, mısır nişastasını parçalayarak işlevsizleştirir.
  • Mısır nişastası ve sıvının bir kaşıkla karıştırılmaması gerekir, nişasta kaşığa yapışır.
  • Mısır nişastalarının bütün markalarda eşit olarak üretilmez. 
  • Mısır nişastası yemekten önce tüketilmelidir. Kan şekerinin optimum kontrolü için gıda ve mısır nişastası birlikte kullanılmalıdır.
  • Mısır nişastası bir süre sonra (yaklaşık 1 ay) bozulur/bayatlar. Bu sebeple büyük miktarlarda mısır nişasta alınmamalıdır. Ayrıca kutusu açılmış mısır nişastası kapalı, hava geçirmez bir kapta tutulmalıdır.

Multivitaminler ve Kalsiyum Takviyesi

Meyve ve süt ürünlerindeki kısıtlamalar nedeniyle tüketilen kalorinin büyük bir yüzdesi mısır nişastasından gelir. Hastalar genellikle gereksinimden çok daha düşük vitamin-mineral alımına sahiptir. Günlük kalsiyum ve multivitamin takviyesi oldukça önemlidir. Takviyenin size/çocuğunuza uygun olup olmadığını doktorunuza ve/veya diyetisyeninize danışın.

Multivitamin ve Kalsiyum Hakkında Önemli Notlar

  • Multivitaminler gıda ile birlikte alındığında daha iyi emilir.
  • Tek seferde 500 mg’den fazla kalsiyum almayın. Günlük almanız gereken kalsiyum takviyesi 500 mg’den fazlaysa öğünlere bölerek alın.
  • Kalsiyum takviyesini ve multivitamin aynı anda alınmamalı.
  • Kalsiyum takviyesi ile demir takviyesinin aynı anda alınması önerilmez. Çünkü demir, kalsiyumun emilimini engeller.

Şeker Alkolleri

GSD tip 1a ve 1b’ye sahip olanların başta fruktoz, galaktoz ve sukroz olmak üzere şeker tüketiminde kısıtlamalar vardır. Hastalar yiyecek ve içecekleri şekersiz tüketmeye teşvik edilir. Bu şekersiz yiyecek ve içeceklerin çoğu yapay şeker alkolleri veya polioller şeklinde tatlandırıcılar içerir.

Şeker alkolleri nedir?

Kimyasal yapıları kısmen şekere ve alkole benzese de ne şeker ne de alkoldürler. Karbonhidrat olarak kabul edilirler ve vücutta tam olarak sindirilemezler. 

Çok yaygın olan bazı şeker alkolleri şunlardır; sorbitol, ksilitol, mannitol, maltitol, lactitol, eryhtritol, izomalt. (Şeker alkol adlarının çoğu -ol eki ile biter.) Hidrojene Nişasta Hidrolizatları (HSH) de bir şeker alkolü türüdür.

Şeker Alkolleri Ne Yapar?

Yiyeceklere tatlı bir lezzet katmak için şeker yerine kullanılırlar. Gıdalara hacim veya doku kazandırır. Nem tutmaya yardımcı olur ve ısıtıldıklarında esmerleşir.

GSD Tip 1a ve 1b’de tüketilmeleri gerekir mi?

Şeker alkollerinin vücuttaki eksik emilimleri nedeniyle kan şeker düzeyinde herhangi bir artışa sebep olmaz. Sorbitol bir istisnadır. Vücut, sindirim sırasında sorbitolü fruktoza dönüştürür. Bu sebeple tip 1a veya 1b ye sahip hastalar  sorbitol içeren gıdaların tüketimini sınırlandırmalıdır.

Çok yüksek miktarda şeker alkolü alımı müshil etkisine sebep olur. (Bu uyarı yiyecek ve içecek paketlerinde yer almalıdır.)

Bu yazı Florida Üniversitesi GSD Tip1 Beslenme Klavuzundan çevrilmiştir.

Yukarıdaki öneriler yalnızca GSD Tip1 hastaları içindir. Beslenme Kalvuzu tedavi amacı taşımaz. Tıbbi beslenme tedavisi için diyetisyeninize danışınız.

Çeviri: İrem Akkaş

Yorum Yaz

Danışan Hikayeleri

Esma Hanımla diyet sürecim gerçekten tok karınla ve çok keyifli geçti. Geçici bir diyettense öğünlerimi dengelemeyi ve bu dengeyi korumayı öğrendim. Bu benim için çok önemli bir kazanım oldu. Uygulanabilir ve sürdürülebilir listeleri için kendisine minnettarım.

Melike Hanım, Amerika
Melike Hanım, Amerika

Digibus ailesi olarak yaklaşık 1 yıldır Esma Hanım’dan kurumsal beslenme danışmanlığı alıyoruz. Şirketimizin yemek menüleri kendisi tarafından hazırlanıyor. Ayrıca her ay beslenme konusunda seminerler düzenliyor. Bireysel danışmanlık isteyen çalışanlarımıza bu konuda yardımcı oluyor. Kendisinden memnunuz. Kurumsal danışmanlık almak isteyen firmalara öneririz.

Digibus, İstanbul
Digibus, İstanbul

Riskli gebelik sürecimde, bebeğim ve kendim için güvenilir birinin desteğine ihtiyacım vardı. Amacım hem kilo kontrolü sağlamak hem de bana ve bebeğimin ihtiyaçlarına uygun bir beslenme planı takip etmekti. Esma hanım, gebeliğin dalgalı duygu durumlarını ve fiziksel zorlanmalarını hesaba katarak benimle hassas bir şekilde ilgilendi ve bu süreci tamamlamama yardımcı oldu. Sonunda bebeğimi sağlıkla kucağıma almak nasip oldu ve bunda diyetisyenimin de önemli bir payı olduğunu düşünüyorum.

Elif Hanım, İstanbul
Elif Hanım, İstanbul

Esma Hanim size men tewekürmü bildirmek isteyirem. Sizden çok memnun kaldım. Sizin yazdığınız beslenmeden sonra çocukta çoxlu ireleyiw oldu hem karaciğer deyerlerinde hem yemek konusunda çok deyiwikler oldu. Kan şekerinde düzelmeler oldu daha kan şekeri düšük olmuyor. Bende bilincli oldum, yemek konusunda çok faydalandim. Ne yaxsi ki sizi tanidim bunan sonraki illerdede benim seçimim siz olacaqsiniz. Her wey üçün tewekurler.

Ellada Hanım, Azerbaycan
Ellada Hanım, Azerbaycan

7 yaşında, hızla kilo alan kızım için diyetisyen Esma hanım ile görüşmeye başladık. Kendisi kızımla çok güzel bir iletişim kurdu. Yanlış beslenmenin ne olduğunu, nasıl beslenmesi
gerektiğini sabırla öğretti. Kısa sürede güzel sonuçlar elde ettik. Artık neyi ne kadar yemesi gerektiğini biz söylemeden biliyor ve ona göre davranıyor. Bu süreçte her daim yanımızda
olduğu için kendisine teşekkür ederiz.

Ayşe Hanım, İstanbul
Ayşe Hanım, İstanbul

Merhaba ben Derya. Metabolik bir rahatsızlık olan Glikojen Depo Tip-3 hastası Elzem’in annesiyim. Elzem yaklaşık 5.5 aylıkken Glikojen Depo Tip-3 tanısı konuldu. Gün içinde iki
saatte bir beslenmesi ve günlük kan şekeri takibi yapılması geren bir döneme girdik. Tabii ki sıkı bir diyete başlanacaktı. Ne yemesi gerektiği konusunda kafamız epey karışmıştı.
İnternetteki bilgi kirliliğini bırakıp profesyonel bir destek almaya karar verdik. Bu arada GSD ailesi vasıtası ile Esma hanımla tanıştık. Görüşmelerimizin ilk haftalarında önyargılarımızın
çoğunun kırıldığını gözlemledik. Esma hanımın öneri ve alternatif çözümleri yavaş yavaş sonuç vermeye başladı. Seanslarımız başladıktan birkaç ay sonra yüksek karaciğer değerlerimizin ilk defa düştüğünü gözlemledik. Kan değerlerimizde de düzelmeler vardı. Daha sonrasındaki doktor kontrollerimizde karaciğerimizin küçülmeye başladığını gördük. O andaki mutluluğumu tarif bile edemem. Tabi ki yolun daha başındayız ve sürekliliğin sağlanması gereken bir süreçteyiz. Yine de ufak ufak düzelmelerin olması bizim açımızdan çok sevindirici. Profesyonel desteğin önemini bu dönemde anlıyorsunuz. İyi ki Esma hanımla yollarımız kesişmiş. Kendisine sonsuz teşekkürler.

Derya Hanım, Tokat
Derya Hanım, Tokat

Uzun bir süredir diyet yapmayı düşünüyordum. Kendime tarih olarak Temmuz ayını belirlemiştim. Esma hanımla bir kaç ay öncesinden konuştuk lakin eşimin yaptığı diyet benim gözümü korkutmuştu. Ancak kişiye özel beslenme planı ile Esma hanım bu korkularımı yenmemi sağladı. 6 hafta içerisinde aç kalmadan sağlıklı beslenerek 9 kilo verdim. Kendisi ile çalışmaya devam ederek hedefime ulaşmayı düşünüyorum. Teşekkürler Esma hanım.

Mehmet Niyazi Bey, İstanbul
Mehmet Niyazi Bey, İstanbul

Yıllardır deneyimlediğim çeşitli diyetlerden, sürekli kilo alıp vermelerden sonra Esma hanım ile tanışma fırsatım oldu. Metabolizma olarak sıkıntılı bir yapıya sahibim ama Esma hanımın
çabaları, en önemlisi güler yüzü ve motivasyonu sayesinde bir buçuk ay içerisinde metabolizma sorunumuzu yenmeye ve kilo vermeye başladık. Aynı zamanda kan değerlerimde düşüklük, vücudumda aşırı şişkinlik ve safra kesesi problemim vardı. İlk olarak sağlıklı beslenme programımız ile vücudumdaki şişliklerden kurtulup kan değerlerimde iyileşme sağladık. Ardından safra kesesi ameliyatı için bir beslenme programı ile gayet başarılı ve kolay bir ameliyat süreci atlattım. Esma hanım ile başladığım bu zorlu yolda tam 20 kilo verdim ve vermeye devam edeceğim. Teşekkürler Esma hanım.

Seda Hanım, İstanbul
Seda Hanım, İstanbul

Yaklaşık sekiz senedir 60 kilogramın altına hiç düşmemiştim. Esma hanımla çok memnun kaldığım bir diyet süreci geçirdik. Dört haftalık bir diyet programı uyguladık. Birinci ayın sonunda tartıda -5 kg gördüm ve hic aç kalmadım. Sağlıklı bir beslenme programıyla mutlu bir şekilde kilo verdim. Bir ayda 64 kg ile başlayıp 59 ü gördüm ve inanılmaz mutlu oldum çünkü artık o kiloyu asla veremem, bana yapıştı gözüyle bakıyordum. Diyet sürecinden önce o kadar çok zayıflama çayı kullandım ki hepsinin boş olduğunu da anlamış oldum. Esma hanım güler yüzlü ve sizi motive eden bir diyetisyen. Herkese tavsiye edebileceğim tek kelimeyle işinde mükemmel birisi. Yolu hep açık olsun.

Burcu Hanım, İzmir
Burcu Hanım, İzmir